Op 28 september verzamelt het Deugdenconsortium in de prachtige Ridderzaal van De Groene Bocht voor een workshop over deugden en energie-interventies. Ook enkele andere experts schuiven aan om mee te denken.
‘Welke deugden zijn belangrijk voor jou in je professionele leven?’ Aan de hand van deze vraag openen we de middag. Onder meer moed, discipline maar ook zorgzaamheid en creativiteit passeren de revue. Opvallend is dat veel mensen kiezen voor deugden die men niet navolgt, maar dat wel zou willen.
Daarna is het tijd voor een update van het onderzoek door Tertium en de Vrije Universiteit. Aan de hand van een interactieve presentatie wordt het consortium op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in het project. Ook worden de uitkomsten besproken van de deugdentest, die al meer dan 200 keer werd ingevuld. Hierin werden de volgende deugdenparen getoetst.
Vervolgens is het de beurt aan het consortium om in actie te komen. Door de Ridderzaal verspreid liggen grote vellen met daarop de verschillende deugdenparen. Aan de aanwezigen de taak om deze in te vullen met bijpassende energiemaatregelen.
Waar sommige vellen al snel vrolijk kleuren door de grote hoeveelheid post-its met bijpassende energiemaatregelen, blijken andere deugden lastiger aan concrete maatregelen te koppelen.
Een greep: bij matigheid en eenvoud wordt vooral gedacht aan manieren waarop energie kan worden bespaard, zoals het vervangen van gloeilampen door LED-lampen, het kopen van tweedehandskleding, korten douchen en het simpelweg aantrekken van een warme trui, in plaats van de verwarming hoger te zetten.
Gulheid blijkt ook populair: geef een zonnepaneel cadeau, leen je spullen uit via peerby, maar ook ‘geef gastles op school’ of ‘wordt vrijwilliger of energie-ambassadeur’ komen voorbij.
In verzet komen leidt vooral tot werkgerelateerde interventies, zoals een nieuw energiebeleid (‘lichten uit bij verlaten ruimte’), het aanvragen van spitsmijdende werktijden of het eisen van een Tesla lease auto.
Onder solidariteit worden energiemaatregelen geschaard die je samen doet, met de buurt of op werk. Zoals het delen van je auto (eventueel via Snappcar), gezamenlijk investeren in zonnepanelen of isolatie, of het meedoen met de Klimaatstraatwedstrijd.
De input voor de deugd creativiteit is even creatief als praktisch, van het aanbrengen van glas dat energie opwekt tot het creatief omgaan met kliekjes.
Na een uitvoerige plenaire discussie over de uitkomsten, wordt de geslaagde workshop – en eerste echte Consortiumbijeenkomst – afgesloten met een welverdiende borrel, mét biologische biertjes.