Wijkambassadeurs Leiden aan de slag met deugden

Eind juni gaven Menno van der Veen en Lieke Dreijerink een training aan negen Leidse wijkambassadeurs van GaGoed. Wijkambassadeurs zetten zich in om bewoners van alle wijken aan te moedigen en te helpen bij het energiezuinig en duurzaam maken van hun woning. Omdat mensen verschillen in wat zij belangrijk vinden en welke deugden zij nastreven, kan een andere manier van het gesprek aangaan tot andere resultaten leiden. Tijdens de training werd daarom in rollenspellen geoefend met het voeren van gesprekken over energiemaatregelen met mensen met verschillende deugdenprofielen (robuust, samen, idealen, avontuurlijk).

De deelnemers hadden al veel ervaring in het voeren van gesprekken met hun wijkgenoten. Maar deze methode was nieuw voor hen. Om precies te zijn vragen ze van hun wijkgenoten of zij een deugdentest willen maken, en gaan dan samen met hen op zoek naar energiemaatregelen die passen bij die waarden. Voor wie ‘matigheid’ een belangrijke deugd is, is een douchezandloper of een energiebesparingssuggestie een mooie oplossing, wie juist ‘moed’ kiest wil misschien de eerste in zijn buurt zijn met een energieneutrale woning.

Voor de wijkambassadeurs was het oefenen met verschillende gespreksinvalshoeken die aansloten op de verschillende deugdenprofielen interessant en uitdagend. ‘Je bent vaak zo enthousiast over de maatregelen en subsidiemogelijkheden, dat je vooral zendt, vertelt, en vergeet te luisteren.’

De wijkambassadeurs hadden ook een suggestie die meteen is overgenomen: ‘de rollenspelen zijn nu gericht op individuele gesprekken, het zou ook goed zijn om een vorm te ontwikkelen voor een groepsgesprek.’

De wijkambassadeurs in gesprek over deugden

… in relatie tot energiemaatregelen.